Perquè ens costa perdre pes?

Maria Agustí

Si has començat diferents dietes per perdre pes sabràs que arriba un punt en què no avances. Et preguntes si realment està funcionant i no entens per què et costa tant perdre pes.

És doncs, de domini públic que per a perdre pes les úniques coses que són veritablement de fiar són fer dieta i exercici físic. Tot i així, a vegades ens es impossible perdre pes i no entenem per què si estem fent tot el que hauríem de fer. Aquí tens petits errors que t’ajudaran a comprendre la complexitat que hi ha rere el fet de perdre pes i que et donaran un cop de mà a l’hora de seguir avançant:

  1. No fer exercici. Es un error fer una dieta sense acompanyar aquesta d’exercici. Quantes hores ens passem sentats al llarg del dia? Els beneficis per a la salut de practicar esport són de sobra coneguts. Combinat amb una dieta sana, l'exercici físic ens protegeix de malalties alhora que millora el nostre estat d'ànim.
  1. Malestar emocional.  la culpabilitat, la frustració, l’estrès o la preocupació ens generen malestar emocional i ansietat. Per calmar aquesta ansietat, acabem menjant aliments que ens produeixin plaer momentani (aliments rics en sucres i greixos hidrogenats), i només produeixen una calma temporal. Menjar per avorriment, por o nervis farà que t’engreixis.
  1. No descansar. Passem prop d'un terç de la nostra vida dormint i, tots sabem que bona part de la nostra salut depèn de la qualitat del son. Dormir poc ens augmenta el cortisol, que ens farà venir més gana i menjarem més al llarg del dia.
  1. Escollir malament. Una poma té moltes menys calories que una galeta de xocolata i t’omplirà molt més i et saciarà més. Les proteïnes i els greixos saludables generen més sensació de sacietat i les cremes i els purés allarguen la digestió i tardaràs més a tenir gana que amb una amanida de tomàquet.
  1. Buscar resultats ràpids. És natural voler veure resultats d’una setmana per l’altre. El problema és que la pèrdua de pes saludable implica perdre pocs kilos per mes. Això significa que ha de romandre en la seva dieta durant mesos abans de veure que aprima de forma constant i permanent.
  1. Sopar tard. A diferència de la resta d'Europa, on organitzen la jornada en funció dels cicles naturals de llum solar, a Catalunya realitzem l'últim menjar del dia molt tard, a vegades fins i tot just abans de marxar a dormir, i això impedeix que fem la digestió d'una manera correcta i que cremem parts de les calories que acabem d'ingerir.
  1. L’edat no perdona. A partir dels 40 el nostre metabolisme baixa un 10 %; a partir dels 50 (aproximadament), un 20 %; cap als 60, un 30 %. I això què vol dir? Doncs que quan t’acostes a aquestes edats, si menges el mateix i tens el mateix estil de vida, començaràs a guanyar pes sí o sí.

Maria Agustí Prat
Dietista

Tornar a Bloc